segell-la-quinzena-deLa celiaquia continua sent bastant desconeguda. El motiu principal rauria en el fet que moltes persones que la pateixen no donen massa importància als símptomes. Moltes vegades fins i tot atribueixen aquestes molèsties al fet de tenir un estómac delicat.

    Dolor i inflor abdominal, vòmits, dolors d’ossos, digestions complicades, diarrea, formigueig a les extremitats, erupcions a la pell, nafres a la boca, etc … Tots aquests símptomes poden ser deguts a la celiaquia.

    Per saber si una persona és o no celíaca s’ha de fer una anàlisi de sang així com una biòpsia de l’intestí prim, o altres proves per detectar els anticossos més comuns.

    Les persones que pateixen aquesta malaltia han d’eliminar de la seva dieta “qualsevol producte que porti com a ingredient blat, civada, ordi, sègol, espelta, Triticale i / o productes derivats: midó, farina, pans, pastes alimentàries, etc.”. De la mateixa manera, “el celíac pot prendre tot tipus d’aliments que no contenen gluten en el seu origen: carns, peixos, ous, llet, cereals sense gluten (arròs i blat de moro), llegums, tubercles, fruites, verdures, hortalisses, greix comestibles i sucre”.

    Aquest és un resum d’una notícia de la Vanguardia que podeu llegir aquí sencera i en castellà.

    Save